Δερματικές Παθήσεισ

Όπως στη μη έγκυο γυναίκα είναι πιθανόν να εμφανιστούν διάφορα χειρουργικά και παθολογικά προβλήματα, έτσι και στην έγκυο, και σε διαφορετικές φάσεις της κύησης, είναι δυνατόν να εμφανιστούν νοσήματα και καταστάσεις παθολογικές, στις οποίες επιβάλλεται η κατάλληλη αντιμετώπιση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ζωή της επιτόκου αλλά και η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβαίνουν κάποιες φυσιολογικές αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων αλλαγών στο δέρμα των εγκύων.Παράδειγμα, η αύξηση της τριχοφυίας του προσώπου,σε κάποιες έγκυες, είναι αποτέλεσμα της άυξησης των οιστρογόνων, των ανδρογόνων και των θυρεοειδικών ορμονών.Συχνή είναι η υπέρχρωση του δέρματος, λόγω αυξημένης εναπόθεσης μελανίνης, λόγω συμμετοχής των οιστρογόνων στη μελανογένεση.Η κατάσταση αυτή ,συνήθως υποχωρεί κατά την λοχεία.

Επίσης, σε αρκετές εγκύους εμφανίζονται πολλοί σπίλοι(καλοήθεις) ή αυξάνεται ο αριθμός τους στην αρχή και το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μια άλλη κατάσταση, που θεωρείται φυσιολογική, είναι η αύξηση της τριχοφυίας ή η απώλεια τριχών από το τριχωτό της κεφαλής, κάτι που επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα 6-12 μήνες μετά τον τοκετό.

Ο κνησμός της κύησης (χολόσταση της κυήσεως),εμφανίζεται σε ποσοστό 1-2%, συνήθως στο 3ο τρίμηνο της κύησης.Οι επιπτώσεις είναι μικρές τόσο στην επίτοκο όσο και στο νεογνό και η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση αντικνησμωδών φαρμάκων και χοληστεραμίνης.

Μία άλλη κατάσταση που συμβαίνει σε ποσοστό 0,25-1%, κυρίως στο 3ο τρίμηνο, είναι η κνίδωση της κυήσεως.Εμφανίζεται με έντονο κνησμό στην κοιλιακή χώρα, στους γλουτούς και στα άνω άκρα, με εμφάνιση ερυθηματωδών κηλίδων.Αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντικνησμωδών και τοπικών στεροειδών αλοιφών και παρατηρείται συχνότερα στις πρωτοτόκες και στις πολύδυμες κυήσεις.

 Μια αυτοάνοση κατάσταση με εμφάνιση 1% και αυτή στο 3ο τρίμηνο, είναι και ο έρπης της κυήσεως, με κύρια εντόπιση την κοιλιακή χώρα με πολλές ερυθηματώδεις πλάκες και πομφόλυγγες.Εδώ,είναι πιθανό να υπάρξει  πρόωρος τοκετός καθώς είναι δυνατή η μετάδοση στους νεογνικούς ιστόυς.Αυτή η κατάσταση, μπορεί να αντιμετωπίστει με αντικνησμώδη και τοπικές αλοιφές και σε σοβαρότερες περιπτώσεις, χορήγηση από του στόματος στεροειδών.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιες προυπάρχουσες δερματικές παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν έξαρση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και αντιμετωπίζονται ανάλογα,μέσα στο πλαίσιο της σωστής παρακολούθησης από τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο.

Στάθης Π. Προφήτης MD

Scroll to Top